czyli jak to jest, kiedy życie zamienia się w...bez...
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
MAKOWE MUFFINKI Z RABARBAREM
Chyba załapałam generalną zasadę rządzącą przepisami na muffinki: mąka i cukier w jedną miskę, płyn i tłuszcz w drugą - chlup... i oby zbyt rzadkie nie było. Uzbrojona w taką wiedzę poczyniłam przygotowania do majówki...

Miska sucha:

  • 1 szklanka mielonego maku,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 8 łyżek cukru*.

Miska mokra:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki oleju.

Oraz 1 gruba łodyga rabarbaru.

Mufinki makowe

Muffinki:

W każdej misce składniki wymieszać ze sobą, następnie wlać mokre składniki do suchych i lekko przemieszać, żeby się połączyły. Obrany rabarbar pokroić w drobną kostkę, dorzucić do masy i przemieszać. Ciasto wlać do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami, do około 3/4 wysokości (ciasto o dziwo rośnie - nie spodziewałam się tego po mące ryżowej) i wstawić do nagrzanego piekarnika; piec około 25 minut w 180 st. C (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!

* użyłam jogurtu własnej roboty, który - w przeciwieństwie do "sklepowych", jest dość kwaśny, stąd tak duża ilość cukru w przepisie.

 

 

Czas na piknik 2

sobota, 21 maja 2011, bezlaktozy
Tagi: bezglutenowe

Polecane wpisy

Komentarze
bozena-1968
2011/06/30 14:05:53
Fajnie wyglądają te mufinki..
-
2011/07/03 21:25:54
Dziękuję za komplement! Wielka w tym zasługa aparatu ;-) ale "na żywo" wyglądały równie apetycznie i - co najważniejsze - były smaczne. Pozdrawiam!