czyli jak to jest, kiedy życie zamienia się w...bez...
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
PLACEK IMBIROWY Z RABARBAREM
Patrzyłam na rabarbar, a on patrzył na mnie... Wyszukałam w notatkach przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie "Cynamonek", który parę lat temu dostałam od koleżanki, wywróciłam ów przepis do góry nogami i oto efekt. Placek wyszedł... hmmm... pikantny (?) - to pewnie skutek wrzucenia do jednej miski mąki kukurydzianej i imbiru; ale jakiż on puszysty i mięciutki... choć trochę za mało rabarbarowy jak na moją zachciankę. Jednak myślę, że godzien jest wystawienia do akcji :)

Pulpa rabarbarowa:

  • 40 dag rabarbaru,
  • 1/3 szklanki cukru.

Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i odstawić aby puścił sok (ja zostawiłam na noc). Następnie całość gotować, aż rabarbar będzie miękki, wręcz - bardzo miękki, następnie ostudzić. Odmierzyć 1 szklankę masy (ewentualnie dolać wody).

Placek imbirowy z rabarbarem

Placek rabarbarowy:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 płaska łyżka sody,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 czubata łyżeczka imbiru,
  • 1 szklanka rabarbarowej pulpy.

Składniki wrzucić do miski, dokładnie wymieszać (można mikserem), przelać do keksówki; piec około 50 minut w 180 st. C - do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

 

czwartek, 19 maja 2011, bezlaktozy
Tagi: bezglutenowe

Polecane wpisy