czyli jak to jest, kiedy życie zamienia się w...bez...
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
ROLADA BEZOWA Z KREMEM KAWOWYM
Ach cóż to było za święto! Święto Margaryny Bezmlecznej... Takiej JADALNEJ, ba - powiem wręcz - smacznej. A taka okazja zasługiwała na niebanalną oprawę - krem kawowy. Przepis na ów krem wyszperałam gdzieś w sieci wieki temu, a bezę wykonałam intuicyjnie; miał być tort, ale ze względu na przypadkową plastyczność spodu - wyszła rolada. Oj świętowało moje podniebienie, świętowało...

rolada bezowa z kremem kawowym

Beza:

  • 8 białek,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego (proszek) lub mączki ziemniaczanej.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier zmieszany z budyniem. Wyłożyć masę do prostokątnej blachy wyłożonej papierem i piec około 1 godziny w 150 st. C (wierzch powinien nabrać miodowego koloru). Wyjąć bezę z blachy i wyłożyć na czystą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, delikatnie zdjąć papier i zwinąć bezę niezbyt ciasno.

Krem kawowy:

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 kostka margaryny (a jeszcze lepiej - masła).

Jajka wbić do metalowej miski lub garnka, dodać cukier i roztrzepać; następnie miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą tak, aby nie dotykała lustra wody i, energicznie mieszając, ubijać aż masa zgęstnieje. Do ciepłej masy dodać kawę i mieszać aż się rozpuści. Margarynę utrzeć, stopniowo dodając masę jajeczno-kawową.

Rolada:

Rozwinąć bezę, napełnić kremem, zwinąć i włożyć do keksówki, aby rolada trzymała kształt, następnie chłodzić w lodówce około 2 godziny.

Smacznego!

sobota, 14 maja 2011, bezlaktozy
Tagi: bezglutenowe

Polecane wpisy