czyli jak to jest, kiedy życie zamienia się w...bez...
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
TORCIK MIGDAŁOWY (potrójnie migdałowy)
Niczym Grek Zorba od czereśni, ja postanowiłam się uwolnić od nieustannej ochoty na migdały i raz najeść się ich do syta. Ba - postanowiłam je jednorazowo przedawkować... Nie wyszło :) Ale torcik wyszedł tak nieprawdopodobnie migdałowy, że po jednym kawałku trzeba zrobić chwilę przerwy przed kolejnym. Przerobiłam "żelazny" przepis na biszkopt mojej Siostry, dorzuciłam nieco migdałowej "chcicy" i...

Biszkopt migdałowy:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka zmielonych drobno migdałów.

Mielone migdały wymieszać z proszkiem, z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, stopniowo dodawać migdały z proszkiem i dokładnie utrzeć (można mikserem). Do utartej masy delikatnie wmieszać pianę z białek. Piec około 45 minut w 180 st. C.

UWAGA: środek biszkoptu nieco opada.

 

Krem migdałowy:

  • 1/4 kostki margaryny,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 czubate łyżki masła migdałowego (lub orzechowego)*.

Margarynę stopić w rondelku, wsypać cukier, dodać masło migdałowe i chwilę podgrzewać, aż zacznie obłędnie pachnieć w całym mieszkaniu, a masa stanie się gładka i lejąca, następnie ostudzić. Po ostudzeniu krem nieco zgęstnieje.

 

Polewa czekoladowa:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka margaryny,
  • 1/2 kieliszka likieru Amaretto (czyli 20 ml).

Czekoladę z margaryną stopić na parze, wlać likier i chwilę podgrzewać mieszając, aż polewa stanie się gładka i lśniąca.

Torcik migdałowy

Torcik migdałowy:

Biszkopt przekroić, przełożyć kremem (jeśli krem będzie zbyt lejący, można go chwilę oziębić w lodówce) i schłodzić. Zimny torcik polać polewą.

Smacznego!

 

* użyłam masła migdałowego własnej produkcji.

piątek, 20 maja 2011, bezlaktozy
Tagi: bezglutenowe

Polecane wpisy