czyli jak to jest, kiedy życie zamienia się w...bez...
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
FASOLOWE MUFFINKI W STYLU RAFAELLO
Zachciało mi się fasoli; paczuszka wydała mi się taka mała - "będzie na jedną porządną wyżerkę" - pomyślałam... Wsypałam fasolę do garnka, zalałam wodą na noc, a rano miałam OGROMNY GAR PEŁEN FASOLI... "Wyżerka" zatem trwa od trzech dni i nie wiem kiedy się skończy.

Po społeczno - kulinarnym sukcesie ciasta z grochem postanowiłam "zmajstrować" coś z fasolą, zanim zwariuję...

Muffinki fasolowe

 

Miska sucha:

  • 1 szklanka puree z fasoli*,
  • 100g zmielonych migdałów,
  • 5 łyżek brązowego cukru,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody.

Miska mokra:

  • 3 jaja,
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego**.

 

W każdej z misek wymieszać dokładnie składniki, następnie "mokre" wlać do "suchych" i przemieszać do połączenia się składników. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać masą do 2/3 wysokości. Piec w 175 st. C około 20 minut (do suchego patyczka). 

Smacznego!

 

 

* Ugotowaną fasolę obrałam z łupinek i przetarłam przez sito;

** Nie pasuje tutaj mleczko typu "light" i, dodatkowo - polecam wymieszać dokładnie zawartość puszki, żeby do ciasta trafiła emulsja, a nie sama "woda" kokosowa.

niedziela, 31 lipca 2011, bezlaktozy
Tagi: bezglutenowe

Polecane wpisy

Komentarze
chantel111
2011/08/01 13:24:30
bardzo smakowite zagospodarowanie fasoli :)
-
2011/09/03 19:44:18
Witam serdecznie!
Przyznam, że "w życiu" bym nie dodała fasoli do ciasta dobrowolnie - to znaczy: gdyby życie nie zmusiło mnie do szukania substytutu mąki pszennej (i wielu innych też). Ale - ponieważ życie nie znosi pustki - ograniczenie menu spowodowało u mnie rozrost odwagi - zaczęłam szukać natchnienia tam, gdzie nie wierzyłam, że można je znaleźć...
Pozdrawiam!