czyli jak to jest, kiedy życie zamienia się w...bez...
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
OWSIANE CIASTO MULTIOWOCOWE
Zrobiłam się bardzo niecierpliwa. Przytłacza mnie poczucie bezpowrotnej utraty dużej ilości czasu. Staram się nadrobić ile się da - pewnie dlatego irytuje mnie czekanie... Wszystko bym chciała na "już!", ewentualnie na "za pięć sekund". A desery i wypieki, na które się ostatnio decyduję, muszą być łatwe, niekłopotliwe i pozwalające szybko delektować się efektem starań. Tym razem wariacja na temat znanej "szarlotki sypanej", na którą przepis dostałam od ciotki, kiedy stawiałam pierwsze, nieśmiałe, kroki w okolicach piekarnika, a która w oryginalnej wersji figuruje w moim archiwum pod wdzięcznym tytułem: "Szybka szarlotka bez jaj i ryzyka salmonelli"...

 Tym razem ciasto w wersji szalenie zdrowej (wedle mojej oceny).

Owsiany placek owocowy

 

Składniki sypkie:

  • 1 czubata szklanka zwykłych płatków owsianych,
  • 1 szklanka mąki owsianej,
  • 3 czubate łyżki fruktozy,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • kilka łyżek oleju.

Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni aż staną się chrupiące, ostudzić, przesypać do blendera i nieco rozdrobnić (nie "na mąkę" - jedynie z grubsza). Wszystkie suche składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.

Nadzienie:

  • sumarycznie - około 1 kg owoców (wykorzystałam jabłka, brzoskwinie i maliny),
  • 2 płaskie łyżki agaru (można zastąpić żelatyną),
  • ewentualnie fruktoza do smaku (miałam bardzo słodkie owoce i nie dodawałam).

Owoce obrać, usunąć pestki/gniazda nasienne i rozdrobnić (jabłka starłam na tarce o dużych oczkach, brzoskwinie pokroiłam w dość drobną kostkę, a malinom odpuściłam zarówno "skalpowanie", jak i pestkowanie), następnie wymieszać agarem (tzn. suchym proszkiem żelującym) i fruktozą.

Ciasto:

Do wysmarowanej margaryną formy wykładać naprzemiennie: cienką warstwę suchych składników i pokrywać warstwą nadzienia. W misce powinna zostać porcja sypkiej "owsianki", którą należy wymieszać z kilkoma łyżkami oleju - do uzyskania grubej kruszonki; taką kruszonkę wyłożyć na wierzch ciasta. Piec w 180 st. C przez około 45 - 50 minut (nie ma szans sprawdzić patyczkiem - wierzch powinien być ładnie zarumieniony). Ciasto studzić w formie, następnie chłodzić przez minimum 1 godzinę i dopiero kroić (to jest moment, w którym uświadomiłam sobie, że opcja "szybko" nie funkcjonuje w tym przepisie, ale pierwszy kęs ciasta wynagrodził oczekiwanie).

Smacznego!

niedziela, 11 września 2011, bezlaktozy
Tagi: wegańskie

Polecane wpisy

Komentarze
mania179
2011/09/11 18:21:38
Apetycznie się prezentuje, uwielbiam wszystko, co owsiane :)
-
Gość: shaday, *.superkabel.de
2011/09/11 18:40:15
Kilogram owoców? Faktycznie, multum :) Zdrowe i zapewne przepyszne ciasto.
-
2011/09/11 18:56:25
Jestem winna małe dopowiedzenie - 1 kilogram ważyły jabłka i brzoskwinie przed obraniem i "obróbką", a garść malin pozostaje w zakresie dość nieuchwytnym wagowo.
A smak? - owsiany ze słodką nutką gałki muszkatołowej i lekko orzechowym (?) aromatem) i miło chrupiący wierzch. Polecam spróbować - ciasto nie jest kłopotliwe, choć czekania sporo.
Pozdrawiam serdecznie!