czyli jak to jest, kiedy życie zamienia się w...bez...
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
AMARANTUSOWE CRUMBLE
Oj - jakoś mi nie pasuje smak amarantusa... Niby niczego mu nie brakuje, ale smakuje mi niczym właśnie - z denerwującym posmakiem, którego nie umiem opisać słowami. A ponieważ stałam się "szczęśliwą" posiadaczką kilku opakowań płatków z amarantusa, to było ruszyć główką, wymieszać z orzechami i doprawić cynamonem. Teraz jest ok!

Jako że mąki w tym wypieku ani grama - spróbuję swoich sił w akcji "Wypieki bez mąki" - oczywiście wypiek jest bardzo dietetyczny. Inspiracją moją jest niezmiennie ten przepis.

amarantusowe crumble

Crumble amarantusowo - orzechowe:

  • 1 szklanka płatków z amarantusa,
  • 1 szklanka mielonych orzechów (użyłam mielonych fistaszków),
  • 1/4 kostki margaryny,
  • 2 czubate łyżki fruktozy,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Margarynę stopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać - do uzyskania "kruszonki"; chłodzić w lodówce około pół godziny. Po schłodzeniu - zamieszać jeszcze raz (masa nieco stwardnieje). 2/3 masy wsypać do foremki i "uklepać", wylepiając dno i boki foremki (wiem, wiem - profanuję ideę crumble); do utworzonej "ciastowej rynienki" wsypać owoce (dodałam pokrojone na plasterki jabłko), na wierzch wyłożyć pozostałą część masy. Piec w 180 st. C przez około 25 - 30 minut (piekłam 35 minut - ładnie zbrązowiało, ale miejscami było zbyt ciemne).

Smacznego!

 



niedziela, 15 kwietnia 2012, bezlaktozy

Polecane wpisy