czyli jak to jest, kiedy życie zamienia się w...bez...
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną
Coś na rozgrzanie w takie chłodne dni...

zupa grzybowa z kaszą gryczaną

 

Składniki:

  • 3 garstki suszonych grzybów,
  • 5 garstek kaszy gryczanej niepalonej,
  • marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek białej części pora,
  • spora cebula,
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

 

Grzyby bardzo dokładnie przepłukać (ja zalewam w garnku wodą, energicznie je "wytrząsam", po czym odlewam wodę - i tak kilka razy), zalać wodą (około 1 l) i odstawić do namoczenia.

Namoczone grzyby zagotować - w wodzie, którą były zalane, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Gdy grzyby się zagotują - wsypać kaszę gryczaną, zamieszać i doprowadzić do wrzenia; na wolnym ogniu gotować około 5 minut, po czym dodać pokrojone drobno warzywa (ja kroiłam na wstążki, czasem trę na grubych oczkach tarki) - ponownie doprowadzić do wrzenia, wsypać sól, pieprz i gotować do miękkości wszystkich składników. Cebulę obrać, posiekać i uprażyć na suchej patelni (można dodać kilka łyżek oleju), dodać do zupy i zagotować razem.

 

zupa grzybowa z kaszą gryczaną2

Smacznego!

 



piątek, 06 grudnia 2013, bezlaktozy

Polecane wpisy