czyli jak to jest, kiedy życie zamienia się w...bez...
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
TOFU W OLEJU RZEPAKOWYM Z LISTKIEM GERANIUM*
He, he... Ciekawostka nie tylko dla "odmiennych dietetycznie" ;-)

...zachęcam do niewinnego eksperymentu kulinarnego - nieco awangardowego połączenia smaków i konsystencji, układającego się w dość wyrafinowaną przekąskę...

 tofu w oleju rzepakowym geranium

Czemu wracam do oleju rzepakowego? - Połowicznie - z sentymentu: wychowałam się na widokach żółcących się rzepakiem pól (i w uwielbieniu dla oleju rzepakowego w kuchni)... A w drugiej połowie - ze względów zdrowotnych - olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego warto go włączyć do codziennego menu; korzystnie wpływa na układ nerwowy, czego miałam okazję doświadczyć...

 

Składniki:

  • tofu (zużyłam kostkę o wadze 160g),
  • sok z połówki limonki,
  • po pół łyżeczki soli i świeżo zmielonego pieprzu,
  • kilka listków geranium,
  • olej rzepakowy (w takiej ilości, aby tofu było całkowicie przykryte w naczyniu, w którym się maceruje).

 

Tofu pokroić w kostkę lub bardziej fantazyjne kształty. Do naczynia (świetnie sprawdza się słoik, o ile na czas degustacji pozostawimy go na zapleczu) wlać sok z limonki, wsypać sól i energicznie mieszać/potrząsać, żeby się sól całkowicie rozpuściła; dodać pieprz i listki geranium, wlać ok. 100ml oleju, zamieszać i wrzucić kawałki tofu. Dolać oleju w ilości zapewniającej całkowite przykrycie tofu, wstrząsnąć naczyniem i umieścić w lodówce na minimum dobę, aby się smaki "przegryzły".

 tofu w oleju rzepakowym geranium2

Smacznego!

 

 

* jak długo żyję - zielsko, którego użyłam do potrawy, znam jako "geranium"; słyszałam również nazwę "anginka" (?). Ogólnie: jest to popularna niegdyś roślina doniczkowa z kosmatymi listkami, które po potrąceniu lub potarciu wydzielają cudowny aromat...

sobota, 14 czerwca 2014, bezlaktozy

Polecane wpisy

Komentarze
horecaservice
2014/10/22 11:22:27
i po co to? to się je? :)
-
2015/02/02 15:33:50
Nie jestem przekonana do tofu mimo iż kuchnia amerykańska to jedna z moich ulubionych kuchni.